Nieuws

Duurzaam Overvecht


Mogelijk heeft u er wel eens van gehoord, misschien ook niet. Energieke Regio Utrecht Nieuw-Overvecht is een initiatief van de gemeente Utrecht, het Energiefonds Utrecht, de Ondernemingsvereniging Nieuw Overvecht (ONO) en Rabobank Utrecht en omstreken. Rogier Bos van de ONO coördineert het project. De landelijke Stichting Energieke Regio begeleidt het project en helpt onafhankelijke lokale adviseurs om bedrijven en maatschappelijke organisaties zo goed mogelijk te adviseren. Waarover? Over energiebesparing, het zelf opwekken van duurzame energie met bijvoorbeeld zonnepanelen en het verbeteren van het binnencomfort. Maar ook over het voldoen aan de wettelijke eisen op dit gebied.

Er zijn inmiddels 20 Energieke Regio’s in Nederland, op het grondgebied van 75 Nederlandse gemeenten. In 2016 is het project op Nieuw Overvecht als tiende Nederlandse regio van start gegaan. Na twee informele bijeenkomsten over het zelf opwekken van zonne-energie, heeft een aantal aanwezigen zich direct als deelnemer aangemeld! Deze organisaties, die we gerust als duurzame koplopers kunnen bestempelen, zijn Schrijver Orthopedische Schoentechniek, Kamet Thermocomponents, JK Car Care, WSV Kunststoffen, Bo-Ex, BOS Groep Utrecht, Zeldenrijk Snacks, Overvecht Vastgoed, AMCO / Plenum, Kraan Vleesservice, APK Oké, Teleson, Buitenhuis Vastgoed, Vereniging van Eigenaren “Over de Vecht”, Constructiebedrijf H. Baars en Koninklijke Peitsman. Zij profiteerden van het aanbod van de gemeente Utrecht om de eerste uren advies over het zelf opwekken van zonne-energie, verzorgd door de 100% onafhankelijke experts van Softenergy, cadeau te krijgen.

Deelnemers aan de diverse Energieke Regio-projecten hebben verschillende motieven om voor verduurzaming te kiezen. Vrijwel altijd speelt het verantwoordelijkheidsgevoel voor een duurzamere toekomst van onze maatschappij mee. Soms gaat het daarnaast om het voldoen aan wettelijke eisen, soms om het oplossen van comfortproblemen. Meestal draait het ook – en daar hoeft niemand zich voor te schamen – om harde euro’s. Door te besparen op energiekosten of te verdienen aan het opwekken van duurzame energie, komt er geld vrij om andere dingen mee te doen. Subsidies en fiscale voordelen maken het extra aantrekkelijk. De adviseurs zoeken altijd naar oplossingen die passen bij de door de deelnemer gestelde uitgangspunten. De deelnemer bepaalt zelf welke terugverdientijden gewenst zijn, wie de maatregelen uitvoert, wanneer dat gebeurt en of men die zelf of via bijvoorbeeld een bank financiert. Wij komen helpen, niet meer en niet minder…

Als laatste mag de impact op de vergroening van de lokale economie worden genoemd. Want ook dat laatste is belangrijk: het is een lokaal project, waarbij lokale adviseurs aan lokale deelnemers adviseren. Een flink deel van de duurzame investeringen wordt vervolgens weer lokaal besteed. Ook dat is een vorm van duurzaamheid!

Energieke groet!

 

Ondernemer over deelname aan de Energieke Regio: 

 

Terug