Nieuws

Utrecht start met controle op inkoop-registratieplicht autobranche


‘Zonder heler geen steler’ is nog steeds actueel. Helers en stelers kunnen eenvoudig gestolen goederen verkopen, omdat hier nog steeds te weinig controle op is. Het kan dus voorkomen dat u als handelaar ongewild een goed opkoopt, dat van een misdrijf zoals woninginbraak, straatroof of (fiets)diefstal, afkomstig is. Om de (ongewilde) bijdrage aan een criminele afzetmarkt effectief te bestrijden, is eenduidige registratie van groot belang. Handelaren of opkopers van gebruikte of ongeregelde goederen, platina, goud, zilver, edelstenen, uurwerken, fietsen, foto-, film‐, radio‐, audio‐, video‐ en computerapparatuur en apparatuur voor automatische registratie, zijn  wettelijk  verplicht een  opkopersregister bij te houden. Het bijhouden van een opkopersregister is verplicht en bedoeld om heling te bestrijden. Deze eis is vastgelegd in artikel 437 e.v. van het Wetboek van Strafrecht.

In Utrecht worden voor de helingaanpak sinds 2016 actief controles uitgevoerd op de inkoop-registratieplicht van handelaren in tweedehands goederen in de navolgende branches: rijwielhandel, juweliers en telecommunicatie. Voor deze branches is destijds gekozen met het oog op de aanpak van high impact crimes (woninginbraak, straatroof en overvallen) en de aanpak van fietsdiefstal. Uitbreiding van de controles naar de autobranche is gewenst vanwege het aanhoudende hoge aantal auto-inbraken en om een barrière op te werpen tegen ondermijnende criminaliteit binnen deze branche.

De gemeente Utrecht start met de autobranche op bedrijventerrein Nieuw Overvecht. Er zijn op dit terrein 55 ondernemingen geselecteerd. Eerst zijn de voorlichtingsgesprekken, dan tijd om aan te melden, later gevolgd door controle.


Meer informatie op www.utrecht.nl/handelaren.

Terug