Nieuws

Bestuurslid Rogier Bos over duurzaamheid


“Wist je dat kantoren groter dan 100m2 in 2023 minimaal energielabel C moeten hebben?” Rogier vertelt al drie kwartier bevlogen over zijn bedrijven Bos Installatiewerken en Bos Daktechiek als hij begint over de grote energie opgave die bedrijven nu te wachten staat. “Vastgoedeigenaren kunnen afwachten totdat de regelgeving van kracht gaat, maar je kan ook nu alvast voorsorteren en zorgen dat de waarde en verhuurbaarheid van je pand omhoog gaat. Investeren in duurzaamheid is noodzakelijk voor het milieu, maar daarnaast ook gewoon goed voor je portemonnee. Ons eigen gebouw willen we voor 2020 energieneutraal hebben.

Rogier Bos is alweer twee jaar bestuurslid bij Ondernemersvereniging Nieuw Overvecht. Zijn missie in het bestuur van ONO is om ondernemers van het terrein te helpen in de transitie naar duurzame energie. Door de inspanning van ONO is het bedrijventerrein inmiddels aangewezen als Energieke Regio Utrecht. De volgende stap is om ondernemers te vinden, huurders of vastgoedeigenaren, die ook met duurzame energie aan de slag willen gaan.

“Geen gemakkelijke klus, want ondernemers zijn gewoon veel te druk”, legt Rogier uit. “Het is een zoektocht hoe we het ondernemers zo gemakkelijk mogelijk kunnen maken om te werken aan duurzame energie. De meeste ondernemers willen wel maar hebben er gewoonweg geen tijd voor. De gemeente biedt tal van hulpmiddelen om het aantrekkelijk te maken voor ondernemers maar er is een schakel tussen bedrijven en de gemeente nodig. Iemand die vertelt hoe je met weinig moeite een groot resultaat kan boeken. Die rol vervul ik graag, want er liggen veel kansen in Nieuw Overvecht om met duurzame energie aan te slag te gaan."

De betrokkenheid van Rogier bij het bedrijventerrein Nieuw Overvecht startte in 2003. In dat jaar vestigde het familiebedrijf zich op de Tennesseedreef. “Mijn opa is in 1939 is het bedrijf gestart in de Utrechtse wijk Hooggraven. Het bedrijf groeide en groeide waardoor verhuizen naar een andere locatie noodzakelijk was. Ons meeste werk bevindt zich in de provincie Utrecht dus hebben we gezocht naar een plek in Utrecht met een goede bereikbaarheid. Dat is Nieuw Overvecht bij uitstek. Omdat we voor ons werk veel op de weg zijn willen we nu ook gaan overstappen op elektrisch transport. Daarmee bereiden we ons voor op de ambitie van brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland die wil vanaf 2025 alleen nog elektrisch transport in de binnensteden en stelt dat vanaf 2030 de CO2-uitstoot van beroepsgoederenverkeer gehalveerd moet zijn" 

Bos Installatiewerken en Bos Daktechniek verzorgt de installaties van kantoren, woningen, zorginstellingen en scholen. “We zorgen voor verwarming, ventilatie, schoon water, elektra en een dak boven je hoofd. Duurzaamheid zit in ons bloed. Het begint ermee dat we sinds 1939 installaties en daken maken die degelijk zijn en lang meegaan. Daar is nu bijgekomen dat de installaties zo weinig mogelijk energie verliezen en waar mogelijk ook energie opwekken. We helpen onze klanten in het zoeken naar de juiste oplossingen die voldoen aan de huidige eisen van veiligheid, comfort en duurzaamheid.”


Een project waar Rogier heel trots op is, is een lokaal project in Overvecht: Rogier bouwt aan de Henriettedreef mee om een 10-hoog flat energieleverend te maken. De flat wordt zo zijn eigen energiecentrale. “Dit soort projecten zijn de kers op de taart van ons vak. We vinden uit hoe het moet en stellen daarmee een voorbeeld voor de toekomst. In deze rol bepalen wij hoe de wereld van morgen uitziet." 

Komende jaren ziet Rogier ook nog een andere taak voor hem weggelegd in de ondersteuning van ondernemers. “Middels het Ondernemersfonds wordt collectieve cameratoezicht en beveiliging ingekocht. Het zou natuurlijk fantastisch zijn als we via die constructie ook collectieve duurzame energie zouden inkopen. Dat scheelt geld. Welke ondernemer wil dat nou niet? Daar wil ik via de ONO mijn schouders onderzetten.”

Terug