Nieuws

Veilgheidstip VRU - oktober 2017


Hé doe de deur dicht

De Landelijke Brandpreventieweken worden elk jaar in oktober gehouden, zo ook dit jaar. Met de slogan ‘Hé, doe de deur dicht!’ wordt landelijk aandacht gevestigd op het sluiten van deuren voor het slapen gaan om de kans op slachtoffers bij brand te verkleinen.

Deuren sluiten en rookmelder checken
Hé doe de deur dicht is een gratis advies en eenvoudig uit te voeren. Sluit voor het slapengaan de binnendeuren. Gesloten deuren zorgen ervoor dat de giftige rook - de grootste bedreiging bij brand- nog een tijd buiten de leefruimte blijft. Het geeft je meer dan 10 minuten extra vluchttijd. Kortom, een gratis advies dat levens redt. Zorg voor rookmelders die je ook echt kunt horen. Want als je slaapt, slaapt jouw neus ook. Je ruikt geen rook, maar het alarm van de rookmelder hoor je wel. Uit onderzoek blijkt dat in 70% van de woningen een rookmelder is geplaatst, maar dat slechts 45% van die rookmelders ook echt werkt. Kun je zelf geen rookmelder plaatsen? Vraag het rookmelderteam.

De Brandpreventieweken in de regio Utrecht
In onze regio verspreiden we de informatie van ‘Hé doe de deur dicht’ tijdens onze verschillende activiteiten. In samenwerking met de veiligheidsregio’s Flevoland en Gooi & Vechtstreek hebben we een brochure voor senioren gemaakt om hen over brandveiligheid te informeren. We hebben alle woningcorporaties van informatie over brandveiligheid in huis voorzien, die zij in hun media gaan verspreiden. Via onze (sociaal) media kanalen besteden we deze maand extra aandacht aan brandveiligheid. En als tipje van de sluier publiceert de ouderenbond KBO-PCOB in hun blad in november een artikel en een persoonlijk verhaal over brand. 

De Nationale Brandpreventieweken 2017
De Brandpreventieweken worden door Brandweer Nederland en de Brandwondenstichting georganiseerd. Er wordt aandacht gevraagd voor het thema 'Hé doe de deur dicht' en voor de (on)mogelijkheden voor senioren om bij brand op tijd te vluchten. Landelijk wordt de hele maand op sociaal media informatie over brandveiligheid verspreid en worden mensen opgeroepen een thuistest te doen. Hieruit rolt een advies met veiligheidsproducten zoals rookmelders en tips voor een brandveiliger leven.

VRU brandweer gaat in gesprek met jou
VRU brandweer helpt burgers brandwijzer te worden, aangezien brandveiligheid ieders verantwoordelijkheid is.  Voor meer informatie kunt u contact opnemen met André Overeem (preventiemedewerker) via telefoonnummer 088-8783947 of e-mailadres

 

 

Terug