Nieuws

Jan de Wit gaat voor duurzaamheid


Bij de laatste Algemene Ledenvergadering van de Ondernemersvereniging Nieuw Overvecht verwelkomen we het nieuwste lid; Jan de Wit van productiebedrijf Postmen. Hij is pas drie weken lid maar ziet al een taak voor zichzelf; collega ondernemers warm krijgen voor duurzaamheid.In juli 2008 vestigt Postmen zich in het hoekpand op Tennesseedreef 10G. “Wij zijn een creatief bureau voor film en animatie. We maken producties voor bedrijven, business to business. Omdat we zijn begonnen in de zorg zitten daar nog veel van onze klanten maar inmiddels zijn ook bedrijven zoals Rabobank, KNGF, Utrecht Hogeschool en Bo-ex onze klanten. Alledrie editen wij en daarnaast heeft ieder een eigen specialisme. Collega Rino doet concept, regie en camera. Karel doet alle motion graphics en ik ben eigenaar, doe het klantcontact en verzorg het geluid bij de producties”, legt Jan uit.

Postmen bestaat al sinds 2000. In eerste instantie als postproductiebedrijf in Hilversum maar omdat er steeds minder werk uit de omroep komt en Jan steeds vaker in de file staat, besluit hij met zijn bedrijf te verhuizen naar Utrecht en een productiebedrijf te worden. “Ik wilde graag een pand kopen omdat dat veel geld scheelt. In die tijd, net voor de crisis, was er maar weinig te koop. Ik wilde perse binnen de ring blijven dus Nieuwegein en Houten vielen af. In eerste instantie had ik mijn oog laten vallen op die nieuwbouwunits aan de Floridadreef maar die waren veel te duur, toen kwam ik bij dit pand terecht. Tja, het was zo ongeveer het enige wat er te koop was,” zegt Jan lachend “ en het paste ook nog eens bij het opleveringsniveau dat ik voor ogen had. Ik heb er zelf een geluidsstudio in laten bouwen en een opnamestudio die helemaal losstaat in het gebouw”.

“Ik kende dit stukje van het bedrijventerrein al want ik heb mijn oude Citroen CX bij de garage hier om de hoek op de Coloradodreef gekocht en laat ‘m daar ook onderhouden. Tijdens de nodige proefritten ben ik regelmatig door de Tennesseedreef gereden. Bovendien kende ik het bedrijventerrein van het schaatsen. Vanaf het begin voelde ik mij thuis en heb ik contact met de buren."

"Rondom de frietzaak is het bedrijventerrein een stuk vriendelijker geworden. Ik ga daar wel eens broodjes halen. Het midden is echt opgeknapt. Ook de Jumbo en de Gamma maken het bedrijventerrein een stuk levendiger. Dat is prettig.”

“Duurzaamheid zie je op het terrein bijna niet terug als je hier rondfietst. Daarbij gaat het om een stukje bewustwording bij ondernemers. Het helpt als de buurman zijn dak vol legt met panelen. En als de voordelen dan duidelijk zijn, dan komen die ondernemers wel in actie." 

"Ik heb nu ook geïnvesteerd in panelen. Ik doe dat een beetje voor het milieu maar vooral omdat mijn geld beter rendeert dan wanneer ik het op de bank laat staan. Panelen hebben een terugverdientijd van 7 jaar, daarna verdien je eraan. Mensen wachten op de volgende technische ontwikkeling, het nieuwere nog iets betere zonnepaneel dat op de markt komt. Maar natuurlijk heb je iedere maand dat je die panelen niet hebt, al geen rendement voor het geld dat je aan de energieleverancier afdraagt.”

“In de nazit van de ALV sprak ik bestuurslid Rogier Bos. Dat motiveert! Als hij over de mogelijkheden en voordelen vertelt dan word ik enthousiast. Half december krijg ik ook mijn panelen op het dak. Als ik dat weer aan mijn buurman vertel, dan gaat het balletje wel rollen." 


"Ik denk dat ik wel iets kan bijdragen aan ons bedrijventerrein. Ik zou best in een werkgroepje willen dat als doel heeft andere ondernemers en pandeigenaren te enthousiasmeren voor duurzaamheid.”

 

Terug